Mitkä E-koodit?

Pyrimme käyttämään valmistamissamme luomulihatuotteissa mahdollisimman vähän lisäaineita, eikä laadukas liharaaka-aine yleensä tarvitsekaan kaverikseen kuin muutaman turvallisuutta parantavan lisäaineen (e-koodit). Tärkeimpänä pidämme natriumnitriittiä (E250), joka toimii säilöntäaineena kaikissa kypsissä tuotteissamme. Lisäksi käytämme hapettumisenestoaineita ja joissain tuotteissa myös happamuudensäätöainetta. Raaka-lihavalmisteemme (joulukinkut, kassler ja sisäfile) eivät sisällä lainkaan lisäaineita.

HAPETTUMISENESTOAINEET

estävät elintarvikkeessa olevien rasvojen hapettumista ja toimivat näin antioksidantteina 
 
E300 – ASKORBIINIHAPPO

C-vitamiini, jota esiintyy luontaisesti useimmissa tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissakin. Lihavalmisteissa askorbiinihappo auttaa säilyttämään liha punaisen värin sekä ehkäisemään nitrosamiinien (karsinogeenisiä) muodostumista.

E301 – NATRIUMASKORBAATTI

Yksi edellä mainitun askorbiinihapon suola, joka toimii lihavalmisteissa E300 tavoin.

E331 – NATRIUMSITRAATTI

Kyseessä on sitruunahapon suola, jota löytyy sitruunahapon tavoin luontaisesti myös monista hedelmistä.

HAPPAMUUDENSÄÄTÖAINEET

säätävät elintarvikkeen happamuuden sellaiselle tasolle, jossa pilaajamikrobit eivät kasva
 
E500 – NATRIUMKARBONAATTI
Happamuutta säätelevän vaikutuksen lisäksi toimii yleisesti myös nostatusaineena. Kyseessä on hiilihapon emäksisiä suoloja, joita kutsutaan myös soodaksi. Natriumkarbonaattia esiintyy luontaisesti, mutta sitä voidaan valmistaa myös suolasta ja hiilidioksidista.

SÄILÖNTÄAINEET

pyritään estämään pilaajamikrobien kasvua ja näin ehkäisemään tuotteen ennenaikainen pilaantuminen
 
E250 – NATRIUMNITRIITTI

Estää monien ruokamyrkytysbakteerien kasvua, mm. Clostridium botulinum-bakteerin.